Bootsman

Bootsman,

Dat ik meerdere jaren heb gevaren en ontzettend veel heb meegemaakt en genoten van het #zeemansleven, moge duidelijk zijn. Al heel vroeg ben ik gestationeerd in twee verschillende internaten. Als jongeling uit een groot gezin, veertien kinderen en niet zo studie gevoelig was, ben ik na de vijfde klas lagere school geĆ«xporteerd naar een, in die tijd een zogeheten kostschool. Het was een #internaat in Medemblik,  niet ver van onze  ouderlijke woning. Dus de opvoeding werd verder overgenomen door de huishouding van het Internaat. Doordat je door “kerels” verder  werd  opgevoed,  veranderd je  doen en laten in de ruimste zin van het woord. Je wordt eerder zelfstandig, met alle “gevolgen van dien”.  Dit kwam dus tot uitdrukking, doordat ik al vroeg de weide wereld in ging. Ook weer met de #Dita Smits, vanuit  Famagusta voerden we naar terug naar Afrika. Sierra Leone, met als havenplaats Freetown. Omdat we in de machinekamer onderhoud moesten plegen aan een van de hoofdmotoren mochten we de wal niet op. Maar niet getreurd, nog uitstapjes genoeg in het verschiet. De bootsman ging met zijn getrouwen de wal op en heel diep in de nacht, kwam hij met lotgenoten en veel lawaai van het passagieren terug. Na enige dagen vertoonde de bootsman enige symptomen die ik niet direct kon thuisbrengen. Hij dronk geen biertje meer en had ontzettende last van jeuk aan zekere delen, zoals hij zei. Als snotneus in het zeemansbestaan, was ik nog niet goed op de hoogte van diverse.! Na enkele dagen, in mijn nachtdienst, van middernacht tot acht uur in de ochtend,  komt de bootsman de machinekamer in. Ik verbaasd, vraag hem, wat ik voor hem kon betekenen. Hij moest een emmer met dieselolie hebben, zodat hij, met zijn edele delen in de “sop” kon zitten. Wat bleek, wat ik niet wist en nog nooit van had  gehoord, dat hij platjes had en door in de emmer met #dieselolie te gaan zitten, deze beestjes los lieten en hij van het ongemak verlost kon worden.  De bootsman informeerde mij verder van alle in en outs  over dit gebeuren. Dus was door dit voorval weer helemaal op de hoogte in het overkomelijke van het zeemansleven. De volgende dag werd het machinekamer bezoek met een knipoog afgedaan en ik een ervaring rijker. Zo werd  ik  op jonge leeftijd in het zeemansleven in de ruimste zin van het woord gepast geconfronteerd en opgevoed met diverse mogelijkheden en of onmogelijkheden!
jojodoetinchem   

Reacties

Populaire posts