Honden

Honden,

Ik ben niet bepaald een liefhebber van honden, maar in de tijd dat ik nog op de wilde vaart vertoefde kwam ik her en der in veel haven plaatsen rond de Middellandse zee. Op een dag zat ik in Almería in een kroeg, lekker aan een biertje met wat collega’s uit de machinekamer. Er liep daar een duitse herder, zo mager als wat en de persoon die eigenaar bleek te zijn, ging niet al te zachtzinnig met hem om. Na wat biertjes  over en weer, vroeg ik hem of ik zijn hond kon overnemen, had er toch iets mee en er zat een heel leuke kop op. Een oor rechtop en een afhangend. Het zielig voordoen gaf mij de stap hiertoe. En jawel, voor twee sloffen sigaretten mocht ik hem meenemen. De kapitein  geïnformeerd over mijn transactie en zijn akkoord, terug naar de kroeg met de meegenomen waar, voor onze ruilhandel. Alsof wij elkaar al jaren kende liepen we gezamenlijk naar boord en werden hartelijk verwelkomd. Over de naam had ik lopende voort al nagedacht en kon de eerste vraag al direct beantwoorden. Pukkel was zijn naam, vanwege een stip op zijn snuit. En na enkele weken had hij zijn naam al gevoelsmatig geaccepteerd. Wij waren inmiddels gearriveerd  in Lagos in Nigeria. De stuurman had mij uitgenodigd om de stad te bezoeken en zo gezegd gedaan. We bestelden een taxi en buiten het afgeschermde haventerrein konden wij naar de stad, echter stonden er drie “drie beveiligers” zoals zij zich noemden en met mede instemming van de chauffeur, moesten die mee voor onze veiligheid. Hangend uit de auto en met veel kabaal wisten zij zich te positioneren als begeleiders van “the very importend peoples”. Voortijdig hadden we een prijs afgesproken voor de rit, want in deze landen wordt de koers per uur gewijzigd. Zo gezegd zo gedaan. Na onze passagiers avond, zoals dat heet in de gebruikelijke termen, keerden wij terug naar de haven, uiteraard met onze beveiligers. Aangekomen op het haventerrein stapten wij uit en wilden de afgesproken ritprijs betalen. Echter de te betalen valuta werd omgezet in de waarde van mijn leren jas. Wat is wijs en waar, een fluitsignaal, pukkel was als een speer ter plaatse en de te betalen afgesproken  Nigeriaanse ponden werden afgerekend en konden zonder verdere problemen weer aan boord gaan, na een toch wel vreemde belevenis in het verre.!
 #honden #kroeg #haven

jojodoetinchem

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts