Bijschenken

Zal ik even bijschenken hoor je nog wel eens in menig restaurant. Ik persoonlijk heb er nogal wat moeite mee. Moet het glas gevuld zijn ? Ik vind dat dit nu net het punt is. Een bodempje is blijkbaar het moment van! Bepaal je zelf je tempo van vullen van het glas, of gaat de uitbater je rekening glimlachend manipuleren. Enige tijd geleden wezen dineren met gerechten en aangepaste wijnen. Dus een menu met diverse wijnen voor diverse gerechten met een vastgestelde prijs. Wat blijkt na afrekening de wijn van “ zal ik even bijschenken” gewoon extra werd doorberekend. En dat is nu de clou.Het eten buiten de deur wordt op deze manier, qua prijs behoorlijk opgeschroefd. Het menu als zodanig meestal qua prijs op normaal niveau, echter de wijn maakt het op deze manier voor de uitbater interessant. Lange rusttijden tussen het uitserveren van de gerechten is hiervoor een mooie gelegenheid. En dus maar bijschenken. Je zit toch gezellig te praten en je kan toch niet met een leeg glas aan tafel zitten. De rekening kan je bij deze rustmomenten van uitserveren behoorlijk laten oplopen. En meestal zijn deze prijzen per glas behoorlijk van niveau. Grote glazen met kleine gevulde bodempjes. Hoe ik hierop kom! Laatst zaten we in een eetgelegenheid, waar we werden getrakteerd, op een consumptie van de eigenaar des huises. Dit bleek bij de rondgang van de ober. Wij waren net binnen en hadden ons bestelde wijntje, net voorgeschoteld gekregen. Na amper even genipt te hebben, kwam de kelner langs. even bijschenken!. Keek hem aan, hoezo bijschenken? Ja, rondje van de eigenaar. Als het een rondje van de eigenaar is, de volgende ronde als mijn glas leeg is. Dus de volgende rondgang, wijntje?, ja prima, van de eigenaar? Nee, die is er nu niet meer. Bij het betalen van de rekening was het bewuste bijschenk glas dus niet bijgeschreven. De kelner heeft zich waarschijnlijk toch bedacht. Bij thuiskomst hebben we hierover nog wat bijgepraat en een afzakkertje ingeschonken. jojodoetinchem.

Reacties

Populaire posts