Mobiel

Ons leven wordt beheerst door de mobiele telefoon in de optie, mailen, appen en raadplegen, meer dan bellen. Maar vooral niets te willen en moeten missen met onze elektronische contacten. “Vroeger” belden we elkaar en binnen enkele minuten was het klaar en helder. Tijdens het draaien van de schijf kon je nog “correcties” bedenken, of de hoorn “ op de haak leggen”. Niemand had er weet van. Nu is een druk op de knop verbinding en bij afbreken geregistreerd. Iedereen om me heen raadpleegt veelvuldig zijn beeldscherm om maar niets te missen in deze snelle soms warrige ongecontroleerde digitale maatschappij. Ik zit vanavond aan onze “stamtafel” en de beeldschermen worden veelvuldig gecheckt want niets kan en zal ons worden ontgaan! En waarschijnlijk meestal veel onbelangrijke berichtgevingen. De beelden en vragen die voorgeschoteld worden zijn heel snel beantwoord of worden genegeerd. Ik zie de jongelui als razende hun vingertoppen bewegen over het beeldscherm, om het verhaal over te brengen. Ik heb me nog meer verbaasd hoe de dames met hun elegante nep nagels als een speer over het toetsenbord racen. Bij te lange nagels zijn de knokkels nog mogelijk om de toetsen te bedienen, of bedieningsknoppen te activeren . Zelfs mijn leeftijdgenoten raadplegen hun schermpje veelvuldig om in deze hedendaagse berichtgeving totaal niets te missen. Gelukkig ben ik er in positieve zin mee opgegroeid en als een van de eerste Nederlanders de mobiele autotelefoon heb mogen en kunnen gebruiken. Niet goedkoop maar voor mijn werk doeltreffend en voor de buitenstaander interessant en onvoorstelbaar zelfs toen nog voor onmogelijk geacht. De gebelde persoon van achter de vitrage keek dat ik en hij, of zij verbinding had met mij vanuit de auto! Kijk nu terug met een glimlach, dat ik dit begin van onze mobiele communicatie heb mogen meemaken en er mee om kan gaan, in de ruimste zin van het woord. Kwam hem onlangs nog tegen bij het opruimen van het magazijn. Met een melancholie gedachte en een big smile ging hij de container in en daarmee voor mij een tijdperk afgesloten maar wel bewust meegemaakt en dat kan nooit meer worden afgenomen. Maar nog wel mobiel bereikbaar. - [ ] jojodoetinchem. - [ ]

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts